De unde provine renumele cu patină al hotelului Aranybika?

Aflat la colţul dintre strada Bajcsy-Zsilinszky şi strada Piac, aproape de piaţa Kossuth tér, hotelul are o istorie plină de evenimente care trebuie cunoscute nu doar de fiecare locuitor al Debreţinului, ci şi de fiecare maghiar! Printre oaspeţii hotelului se numără şi o seamă de personalităţi celebre, modelatoare ale istoriei, atât maghiare cât şi străine. Dar să privim întâi în trecut: cum s-a născut Hotelul Aranybika?

Numele provine de la Bika János, proprietarul de odinioară al terenului şi casei de piatră în locul căreia se află acum hotelul, a cărui familie este înregistrată printre familiile din Debreţin încă din anul 1536. De la acesta în 1690 imobilul a fost cumpărat de oraş. În 1699 clădirea a fost transformată în han, iar când a împlinit o sută de ani a mai primit un etaj. Faimoasa firmă cu un taur care împunge, din fier bătut şi trasă apoi în cupru, a fost amplasată pe frontonul clădirii cu 11 ani mai târziu. Astfel hanul a devenit Hotelul Aranybika.

Celebrul arhitect maghiar Steindl Imre – care a construit şi Parlamentul – a reproiectat hotelul cu un etaj. Construcţia a fost terminată în 1882, însă capacitatea sa s-a dovedit curând prea mică, aşa că după 30 de ani clădirea a fost demolată.

Varianta nouă, clădirea construită în stilul eclectic cunoscut azi, a fost proiectată de arhitectul maghiar Hajós Alfréd, împreună cu inginerul său asociat, Villányi Lajos. Noul hotel a fost gata în 1915, frontonul său caracteristic fiind realizat de maeştri în sculptură italieni.

Hajós Alfréd, „Delfinul maghiar”: arhitect, înotător rapid, fotbalist, arbitru de fotbal, ziarist, căpitan al selecţionatei maghiare de fotbal şi primul campion olimpic al Ungariei la olimpiada din Atena în 1896. În holul hotelului onorăm cu o plăcuţă memorială valorile perene ale vieţii sale.

În hotelul Aranybika am putut oferi cazare unor numeroase celebrităţi, de-a lungul drumurilor şi muncii lor prin Debreţin: generalul Esterházy Antal, Széchenyi István, Deák Ferenc, Wesselényi Miklós, Vörösmarty Mihály, Kossuth Ferenc (fiul lui Kossuth Lajos), Móricz Zsigmond (aici şi-a scris ultimul roman), directorul de teatru Horváth Árpád; Dálnoki Miklós Béla, prim-ministru după al doilea război mondial, miniştrii Vásáry István şi Nagy Imre; în vremurile mai apropiate cancelarul austriac Bruno Kreisky şi cancelarul german Helmut Kohl.

Proprietarul său este Boros József, care plănuieşte renovarea integrală a hotelului în următorii ani.

Rezervare camere


Partnereink