Honnan származik a Hotel Aranybika patinás hírneve?

A Bajcsy-Zsilinszky és a Piac utca sarkán, a Kossuth tér mellett álló Hotel fordulatos történetet nemcsak minden debreceninek, de minden magyarnak ismernie kell! A Hotel vendégei között ugyanis megannyi történelemformáló magyar és külföldi hírességet számon tartunk. De előbb tekintsünk a múltba: hogyan is született a Hotel Aranybika?

Nevét az egykor helyén álló telek és kőház tulajdonosától, Bika Jánostól örökölte, akinek családja 1536 óta jegyzett debreceni család volt. Az ingatlant 1690-ben vásárolta meg tőle a város. 1699-ben az épületet fogadóvá alakították, a századik évfordulón pedig emeletet építettek rá. A híres öklelő bikát ábrázoló cégér 11 évvel később, 1810-ben került a homlokzatra, melyet vasból vertek és rézzel vontak be. Így lett a fogadóból Aranybika Szálló.

A híres magyar építész Steindl Imre – aki az Országházat is építette –, áttervezte az egyemeletes szállodát. Az építkezést 1882-ben fejezték be, ám kapacitása a sok szállóvendégnek köszönhetően kicsinek bizonyult, így 30 év múlva az épületet lebontották.

Az új, ma ismert eklektikus stílusban épített változatot Hajós Alfréd magyar építész mester tervezte mérnöktársával, Villányi Lajossal karöltve. Az új hotelt 1915-ben adták át, melynek jellegzetes homlokzatát olasz kőfaragó mesterek készítették.

Hajós Alfréd, a „Magyar delfin”: építészmérnök, gyorsúszó, labdarúgó, labdarúgó-játékvezető, újságíró, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, és az 1896-os athéni olimpián az első magyar olimpiai bajnok. A Hotel halljában emléktáblával tisztelgünk maradandó értékeket teremtő életműve előtt.

Az Aranybika Hotelben számos híresség számára adhattunk szállást debreceni útjai, munkássága során: Esterházy Antal generális, Széchenyi István, Deák Ferenc, Wesselényi Miklós, Vörösmarty Mihály, Kossuth Ferenc (Kossuth Lajos fia), Móricz Zsigmond (az utolsó regényét itt írta), Horváth Árpád színiigazgató; a második világháború után Dálnoki Miklós Béla kormányelnök, Vásáry István és Nagy Imre miniszterek; az utóbbi időkben Bruno Kreisky osztrák és Helmut Kohl német kancellár.

Tulajdonosa Boros József, aki a hotel teljes körű felújítását tervezi a következő években.

Szobafoglalás


Partnereink